Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Защо България вече не е двигател на европейските процеси в Западните Балкани?

Политиката на София към Скопие остава неразбрана дори от партньорите ни, посочи Николай Кръстев, журналист и анализатор

гледано: 2784   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа
България вече не е двигател на европейските процеси в нашия регион, отстъпихме това място на много други държави. Днес страната ни стои в ложата и наблюдава отдалеч процесите, които се случват в Западните Балкани. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие” Николай Кръстев, журналист и анализатор.
Още по темата

„Отдавна изгубихме горивото в нашия двигател, за да теглим Западните Балкани към Европейския съюз", убеден е той.

Кръстев посочи, че заради позицията на София към присъединяването на Северна Македония в ЕС страната е загубила много средства, свързани с инфраструктурни и бизнес възможности по предприсъединителните фондове на блока.

“Наши източноевропейски партньори като Чехия, Словакия и Унгария донякъде, са против външната ни политика, изтъкна анализаторът. - В тиха изолация сме сред партньорите, те не ни чуват... Аргументите на България не стигат до тях."

Според Николай Кръстев е необходимо "да се направи гигантска крачка напред, за да се стигне до връщане на договора между София и Скопие”. Той добави, че загубата на позиции на България в Западните Балкани увеличава сръбското влияние.

Той предупреди, че в югозападната ни съседка текат процеси и в някои от тях има рискове заради разделянето между Северна Македония и Албания.

"Оказа се, че Сърбия се превърна в естествения лидер на Западните Балкани. Днес има повече доверие към Сърбия, отколкото към България”, убеден е журналистът и за пример посочи ваксинацията.

Той изтъкна, че България е влязла в схема, която чертае нови линии на разделение между членовете на НАТО, подобно на тази между Гърция и Турция.

Кръстев е на мнение, че България потъна в проблем за идентичност в един чужд сценарий по темата Македония.

Каква ще бъде Балканската външна политика на България без националистите в парламента? Ще видим ли Станислав Трифонов в нова роля за отношенията със Северна Македония. Кои са конфликтните направления в междудържавните отношения на Балканите? Защо според Кръстев можем да станем свидетели на политическа криза в Черна гора - разберете от видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Дьо Гало: ЕЦБ може да опрости целта си за инфлацията